Στιγμιότυπο από τη συνεδριακή αίθουσα
Διακρίνονται από αριστερά ο Ομότιμος Καθηγητής Πνευμονολογίας κ. Δημήτριος Γκιουλέκας,
ο πρόεδρος του ΦΣΘ κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης και ο γραμματέας του ΦΣΘ κ. Διονύσιος Ευγενίδης.
Με τη συμμετοχή 26 Καθηγητών από τα τρία Τμήματα Φαρμακευτικής της χώρας και από Ιατρικές Σχολές, 8 διακεκριμένων επιστημόνων στον χώρο της Ιατρικής και της Φαρμακευτικής και 302 συνέδρων ολοκληρώθηκε το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής, στις 14 και 15 Ιουνίου 2016, στη Θεσσαλονίκη.
Κυριάκος Θεοδοσιάδης, πρόεδρος Φ.Σ. Θεσσαλονίκης
Στην επίσημη έναρξη του συνεδρίου ο πρόεδρος του Φ.Σ. Θεσσαλονίκης, κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης, καλωσόρισε τους συνέδρους και επισήμανε ότι το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής αποτελεί έναν θεσμό στον χώρο των συνεδρίων με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών και με επιστημονικά θέματα που άπτονται της καθημερινότητας του φαρμακοποιού.
Καθηγητής Χρήστος Παναγιωτίδης, Αναπληρωτής Πρόεδρος Τμήματος Φαρμακευτικής ΑΠΘ
Με αφορμή και τον εορτασμό των 90 χρόνων του ΑΠΘ και των 60 χρόνων του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΑΠΘ, χαιρετισμό απηύθυνε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος, Καθηγητής Χρήστος Παναγιωτίδης, και η κυρία Ευαγγελία Βαρέλλα πραγματοποίησε ομιλία με θέμα «Η φαρμακευτική εκπαίδευση στην Ελλάδα του χθες».
Καθηγήτρια Ευαγγελία Βαρέλλα
Ξεχωριστή στιγμή του συνεδρίου αποτέλεσε η βράβευση, από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, δύο εξεχουσών προσωπικοτήτων στον χώρο της Ιατρικής, του Ομότιμου Καθηγητή Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Ohio State University, κ. Χαρίσιου Μπουντούλα, και του Ομότιμου Καθηγητή Πνευμονολογίας, κ. Δημήτριου Γκιουλέκα.
Τιμητική Διάκριση στον Ομότιμο Καθηγητή Καρδιολογίας κ. Χαρίσιο Μπουντούλα
Τιμητική Διάκριση στον Ομότιμο Καθηγητή Πνευμονολογίας, κ. Δημήτριο Γκιουλέκα
Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου έλαβαν χώρα 3 στρογγυλά τραπέζια και 15 ομιλίες ιατρικού και φαρμακευτικού ενδιαφέροντος. Αναλυτικότερα:
Σωτήρης Νικολαρόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Φαρμακευτικής Πατρών
Διακρίνονται οι κ.κ. Σωτήρης Νικολαρόπουλος και Κυριάκος Θεοδοσιάδης.
Οι εργασίες ξεκίνησαν το πρωί του Σαββάτου, με την κεντρική ομιλία «Η φαρμακευτική επιστήμη στην καθημερινή πράξη του φαρμακείου» από τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Φαρμακευτικής Πατρών, κ. Σωτήρη Νικολαρόπουλο. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Νικολαρόπουλος επισήμανε ότι «H τάξη των ελλήνων φαρμακοποιών, αυτή που υπάρχει και αυτή που έρχεται, πιθανά να είναι από τις περισσότερο βληθείσες και βαλλόμενες (πάντα με το αναλογούν μερίδιο ευθύνης που δεν πρέπει να αγνοείται) επαγγελματικές τάξεις στη χώρα μας. Η βασικότερη ευθύνη όμως όλων όσων καθοιονδήποτε τρόπο εμπλέκονται στο λειτούργημα της άσκησης της Φαρμακευτικής επιστήμης, δομείται στην απαξίωση του επιστημονικού μανδύα, τον οποίο παρά το γεγονός ότι σε καθημερινή βάση εν τοις πράγμασι ενδύονται, εν τούτοις, σχεδόν αυτοκαταστροφικά, φαινοτυπικά απεκδύονται.» Στο προεδρείο ήταν ο κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης, πρόεδρος του ΦΣΘ.
Όλγα Οικονόμου, Διευθύντρια Φαρμακοποιός ΕΣΥ
Διακρίνονται οι κ.κ. Όλγα Οικονόμου και Χαράλαμπος Σαρδέλης.
«Η Φαρμακευτική Πολιτική πρέπει να διασφαλίζει την παροχή της αναγκαίας φαρμακοθεραπείας στο σύστημα υγείας, την καθολική προσβασιμότητα των ασθενών στο φάρμακο και τη ρύθμιση, από πλευράς της πολιτείας, στο θέμα της κάλυψης και αποζημίωσης της δαπάνης. Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή της Φαρμακευτικής Πολιτικής προϋποθέτουν τη συνεργασία εξειδικευμένων επιστημόνων τεχνοκρατών, οι οποίοι μπορούν να διαβλέψουν τις επιπτώσεις, θετικές ή αρνητικές, στο κοινωνικό σύνολο, στην αγορά και συνολικά στη Δημόσια Υγεία και Οικονομία.» Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, στην παρουσίασή της η κυρία Όλγα Οικονόμου, Διευθύντρια Φαρμακοποιός ΕΣΥ, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Οικονομίας και Πολιτικής Υγείας. Στο προεδρείο ήταν το μέλος του Δ.Σ. του ΦΣΘ, κ. Χαράλαμπος Σαρδέλης.
Λευκοθέα Παπαδοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φαρμακολογίας, Τμήμα Φαρμακευτικής ΑΠΘ
Διακρίνονται οι κ.κ. Λευκοθέα Παπαδοπούλου και Μιχάλης Ζαννέτος.
Το θέμα «Μιτοχονδριακή δυσλειτουργία και καρδιαγγειακά νοσήματα – καρδιοτοξικότητα» ανέπτυξε η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φαρμακολογίας στο Τμήμα Φαρμακευτικής του ΑΠΘ, κυρία Λευκοθέα Παπαδοπούλου. Ανέφερε μάλιστα ότι «μιτοχονδριακή δυσλειτουργία που σχετίζεται με καρδιομυοπάθειες – καρδιαγγειακά προβλήματα μπορεί να οφείλεται σε προβλήματα λειτουργίας της οξειδωτικής φωσφορυλίωσης, προβλήματα στη β-οξείδωση των λιπαρών οξέων – κύκλο καρνιτίνης, στη μείωση του δυναμικού της εσωτερικής μεμβράνης των μιτοχονδρίων, στο οξειδωτικό stress, στην επαγωγή της απόπτωσης, στην απώλεια ισορροπίας της σχάσης-σύντηξης των μεμβρανών.» Στο προεδρείο ήταν ο κ. Μιχάλης Ζαννέτος, ταμίας του ΦΣΘ.
Στιγμιότυπο από το στρογγυλό τραπέζι με θέμα “Γαστρεντερολογία (Θέματα που «καίνε»)”
Το πρώτο στρογγυλό τραπέζι, με θέμα “Γαστρεντερολογία (Θέματα που «καίνε»)”, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου, με προεδρεύοντες τον Ομότιμο Καθηγητή Παθολογίας – Γαστρεντερολογίας ΑΠΘ κ. Νικόλαο Ευγενίδη, τον Ομότιμο Καθηγητή Παθολογίας ΑΠΘ κ. Χρύσανθο Ζαμπούλη και τη φαρμακοποιό, μέλος του Δ.Σ. του ΦΣΘ, κα Αγγελίνα Τσιαπραντά.
Θεμιστοκλής Βασιλειάδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας-Ηπατολογίας ΑΠΘ
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Θεμιστοκλής Βασιλειάδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας – Ηπατολογίας, Γ’ Παθολογική Κλινική ΑΠΘ, Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», παρουσίασε στοιχεία για τη χρόνια ηπατίτιδα Β και τη χρόνια ηπατίτιδα C, αναφερόμενος τόσο στον τρόπο μετάδοσής τους όσο και στις σύγχρονες θεραπευτικές προσεγγίσεις.
Αλκιβιάδης Ευθυμίου, Επεμβατικός Γαστρεντερολόγος
Παίρνοντας τον λόγο ο Επεμβατικός Γαστρεντερολόγος στην Κλινική «Άγιος Λουκάς» κ. Αλκιβιάδης Ευθυμίου αναφέρθηκε στην ελκώδη κολίτιδα και τους προβληματισμούς στην αντιμετώπισή της, τονίζοντας ότι «η θεραπεία της είναι κυρίως φαρμακευτική και περιλαμβάνει την αγωγή οξείας φάσης, για την επίτευξη κλινικής αλλά και ενδοσκοπικής ύφεσης, και τη θεραπεία συντήρησης που στοχεύει στη διατήρηση της ύφεσης και στην αποφυγή νέων εξάρσεων και πιθανών επιπλοκών. Η θεραπεία πρέπει να εξατομικεύεται και είναι διαφορετική ανάλογα με την έκταση της νόσου αλλά και τη βαρύτητά της».
Ευάγγελος Ακριβιάδης, Καθηγητής Παθολογίας-Γαστρεντερολογίας ΑΠΘ
Ο Καθηγητής Παθολογίας – Γαστρεντερολογίας ΑΠΘ κ. Ευάγγελος Ακριβιάδης, ολοκληρώνοντας με την ομιλία του τη θεματολογία του στρογγυλού τραπεζιού για τη γαστρεντερολογία, παρουσίασε τη νόσο του πεπτικού έλκους, εστιάζοντας στην αιτιολογία, την παθογένεια και τη θεραπεία.
Στιγμιότυπο από το στρογγυλό τραπέζι με θέμα “Γαστρεντερολογία (Θέματα που «καίνε»)”
Διαμάντω Λάζαρη, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Φαρμακευτικής ΑΠΘ
Διακρίνονται οι κ.κ. Διαμάντω Λάζαρη, Αργύρης Αργυρόπουλος και Σωτήρης Νικολαρόπουλος.
Στην ομιλία της για τη φυτοθεραπευτική αντιμετώπιση προβλημάτων του γαστρεντερικού συστήματος, η Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Φαρμακευτικής ΑΠΘ, κυρία Διαμάντω Λάζαρη, παρουσίασε τα φυτά που χρησιμοποιούνται συχνότερα για την αντιμετώπιση των γαστρεντερικών ενοχλήσεων, τις θεραπευτικές ενδείξεις, τη δοσολογία και τον τρόπο χορήγησης, τις ειδικές προειδοποιήσεις και προφυλάξεις κατά τη χρήση τους, τις αντενδείξεις και τις πιθανές αλληλεπιδράσεις με άλλα φαρμακευτικά προϊόντα. Στο προεδρείο ήταν ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Φαρμακευτικής Πατρών, κ. Σωτήρης Νικολαρόπουλος και το μέλος του Δ.Σ. του ΦΣΘ, κ. Αργύρης Αργυρόπουλος.
Δημήτρης Σωτηριάδης, Καθηγητής Δερματολογίας ΑΠΘ
Διακρίνονται οι κ.κ. Δημήτρης Σωτηριάδης και Χαράλαμπος Σαρδέλης.
Με προεδρεύοντες τον Ομότιμο Καθηγητή Δερματολογίας ΑΠΘ κ. Φώτη Χρυσομάλλη, και το μέλος του Δ.Σ. του ΦΣΘ κ. Χαράλαμπο Σαρδέλη, πραγματοποιήθηκε η ομιλία του κ. Δημήτρη Σωτηριάδη, Καθηγητή Δερματολογίας ΑΠΘ, με θέμα «Μελάνωμα, πόσο εύκολα φθάνουμε στη διάγνωση». Ο κ. Σωτηριάδης ανέφερε ότι «η γενετική προδιάθεση και η υπερβολική – σε μικρά χρονικά διαστήματα – έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, αποτελούν κύριους παράγοντες για την ανάπτυξή του», ενώ τόνισε πως η έγκαιρη διάγνωση και εξαίρεση ενός μελανώματος αποτελεί και σήμερα μακράν την καλύτερη «θεραπεία».
Σωτηρία Μαστρογιάννη, Παιδίατρος – Παιδονευρολόγος, Διευθύντρια του Νευρολογικού
Τμήματος του Νοσοκομείου «Π. & Α. Κυριακού»
Διακρίνονται οι κ.κ. Σωτηρία Μαστρογιάννη, Δημήτριος Ζαφειρίου και Διονύσιος Ευγενίδης.
Στα νεότερα δεδομένα στη διάγνωση και τη θεραπεία της επιληψίας αναφέρθηκε η Παιδίατρος – Παιδονευρολόγος, Διευθύντρια του Νευρολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου «Π. & Α. Κυριακού», κυρία Σωτηρία Μαστρογιάννη. «Η επιλογή της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής βασίζεται στον τύπο (εστιακές ή γενικευμένες), τη “συνδρομική” κατάταξη των κρίσεων (π.χ. βρεφικοί σπασμοί) και την ηλικία του ασθενούς. Οι σύγχρονες μέθοδοι λεπτομερών βιντεοπολυγραφικών ηλεκτροεγκεφαλογραφημάτων (ΗΕΓ), σε συνδυασμό με εξελιγμένες τεχνικές μαγνητικής τομογραφίας δίνουν περισσότερες πληροφορίες για την ακριβέστερη ταξινόμηση του τύπου των κρίσεων και των επιληψιών. Αλλαγή φαρμάκου ή προσθήκη 2ου ή και 3ου φαρμάκου συνιστάται επί θεραπευτικής αποτυχίας ή/και παρενεργειών» τόνισε η κυρία Μαστρογιάννη. Στο προεδρείο ήταν ο Παιδονευρολόγος, Καθηγητής ΑΠΘ κ. Δημήτριος Ζαφειρίου και ο γραμματέας του ΦΣΘ κ. Διονύσης Ευγενίδης.
Γεώργιος Σπυρούλιας, Καθηγητής του Τμήματος Φαρμακευτικής Πατρών
Διακρίνονται οι κ.κ. Γεώργιος Σπυρούλιας και Κυριάκος Θεοδοσιάδης.
Οι «εφαρμογές της Φασματοσκοπίας NMR στη μελέτη βιομορίων, πιθανών φαρμακευτικών στόχων», παρουσιάστηκαν από τον Καθηγητή του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Γεώργιο Σπυρούλια. Πιο συγκεκριμένα, ο Καθηγητής επισήμανε ότι «η κατανόηση της λειτουργίας βιολογικών μορίων φαρμακευτικής σημασίας, βασιζόμενη στη λεπτομερή μελέτη της δομής, της δυναμικής και του τρόπου επικοινωνίας των βιομορίων μεταξύ τους, αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο στο πεδίο των Βιοϊατρικών Επιστημών. Η γνώση της δομής των μακρομορίων μπορεί να συνεισφέρει στην κατανόηση της μοριακής βάσης μιας ασθένειας και, επακολούθως, να οδηγήσει στην ανακάλυψη νέων μορίων-στόχων, αλλά και στον σχεδιασμό νέων φαρμακευτικών ενώσεων με υψηλή εκλεκτικότητα.» Στο προεδρείο ήταν ο κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης, πρόεδρος του ΦΣΘ.
Κωνσταντίνος Αυγουστάκης, Καθηγητής του Τμήματος Φαρμακευτικής Πατρών
Ζωή Παναγή, Κλινική Φαρμακοποιός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου
Το απόγευμα του Σαββάτου ξεκίνησε με τη θεματική ενότητα «Εξελίξεις στην τεχνολογία φαρμάκων» στην οποία προήδρευσε το μέλος του Δ.Σ. του ΦΣΘ κ. Χρήστος Ξανθόπουλος.
Στην ομιλία του ο Καθηγητής του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Κωνσταντίνος Αυγουστάκης, παρουσίασε την ερευνητική εργασία που διεξάγεται τα τελευταία χρόνια από την ομάδα φαρμακευτικής νανοτεχνολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Πατρών στον τομέα των νεότερων συστημάτων χορήγησης. Η εργασία αυτή αφορά την ανάπτυξη πολυλειτουργικών νανοφορέων για στοχευμένη χορήγηση αντικαρκινικών φαρμάκων, την εφαρμογή νανοδομών άνθρακα (φουλερενίων, γραφενίου) ως πλατφόρμες χορήγησης φαρμάκων και την προσπάθεια ανάπτυξης καινοτόμων μη-επεμβατικών διαδερμικών εμβολίων με νανοσωματίδια από βιοαποικοδομήσιμα και βιοσυμβατά πολυμερή.
Στην ίδια ενότητα, η Κλινική Φαρμακοποιός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου, κυρία Ζωή Παναγή, αναφέρθηκε στα γαληνικά σκευάσματα και τα συστήματα παρεντερικής διατροφής στο Νοσοκομειακό Φαρμακείο, επισημαίνοντας ότι «η ασφαλής και αποτελεσματική παραγωγή στείρων διαλυμάτων ΟΠΔ, αλλά και ο ασφαλής χειρισμός των κυτταροτοξικών φαρμάκων, προϋποθέτει (α) την ύπαρξη κατάλληλης τεχνικής υποδομής-εξοπλισμού, (β) την πιστή τήρηση όλων των κατευθυντηρίων οδηγιών που ρυθμίζουν το αντίστοιχο πλαίσιο εργασίας, (γ) προσωπικό κατάλληλα εκπαιδευμένο.»
Διακρίνονται οι κ.κ. Κωνσταντίνος Αυγουστάκης και Χρήστος Ξανθόπουλος.
Διακρίνονται οι κ.κ. Ζωή Παναγή και Χρήστος Ξανθόπουλος.
Στιγμιότυπο από το στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Η Πνευμονολογία σήμερα (Νεότερα δεδομένα)»
Με προεδρεύοντες τον Ομότιμο Καθηγητή Πνευμονολογίας ΑΠΘ, κ. Δημήτριο Γκιουλέκα, τον Παιδίατρο – Πνευμονολόγο, Καθηγητή ΑΠΘ, κ. Ιωάννη Τσανάκα, και το μέλος του Δ.Σ. του ΦΣΘ, κυρία Άννα Σιδηροπούλου, έλαβε χώρα το στρογγυλό τραπέζι «Η Πνευμονολογία σήμερα (Νεότερα δεδομένα)».
Απόστολος Παπαβασιλείου, Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος, Διευθυντής
στο Αντιφυματικό Τμήμα – Μονάδα Πολυανθεκτικής Φυματίωσης Γ.Ν.Ν.Θ.Α. «Σωτηρία»
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Απόστολος Παπαβασιλείου, Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος, Διευθυντής στο Αντιφυματικό Τμήμα – Μονάδα Πολυανθεκτικής Φυματίωσης Γ.Ν.Ν.Θ.Α. «Σωτηρία», αναφέρθηκε στο επίκαιρο ζήτημα της εισαγόμενης φυματίωσης. Ο κ. Παπαβασιλείου επισήμανε ότι «είναι απόλυτη ανάγκη και αποτελεί άμεση προτεραιότητα: α) η καθιέρωση του προσιτού ταχέως μοριακού διαγνωστικού ελέγχου ανθεκτικότητας (Xpert MTB/RIF) σε κάθε ασθενή, ιδιαίτερα στους μετανάστες στα νοσοκομεία, β) η εξασφάλιση κατάλληλων υποδομών νοσηλείας με απομόνωση, γ) η εξάλειψη των ολέθριων ελλείψεων σε φάρμακα και Mantoux και η άμεση πρόσβαση στα δύο υποσχόμενα νεότερα φάρμακα, δ) η στοχευμένη αναζήτηση και απομόνωση των ασθενών στις φυλακές, ε) η υποχρεωτική δήλωση-καταγραφή των ασθενών μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και πάνω από όλα, στ) η καθιέρωση Εθνικού Προγράμματος για την εξάλειψη της φυματίωσης.»
Στυλιανός Λουκίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας,
Β’ Πνευμονολογική Κλινική (ΕΚΠΑ) «Αττικό Νοσοκομείο»
Παίρνοντας τον λόγο ο Αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας στη Β’ Πνευμονολογική Κλινική (ΕΚΠΑ) «Αττικό Νοσοκομείο», κ. Στυλιανός Λουκίδης, παρουσίασε τα φάρμακα για το βρογχικό άσθμα και τη ΧΑΠ. Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά στη φαρμακευτική αγωγή του άσθματος, επισήμανε ότι βασίζεται στα α) ρυθμιστικά (controllers) ή φάρμακα ελέγχου της νόσου και β) ανακουφιστικά φάρμακα (relievers), ενώ για την εκτίμηση των ασθενών με ΧΑΠ είναι απαραίτητα στοιχεία (1) η εκτίμηση των συμπτωμάτων, (2) η εκτίμηση της απόφραξης των αεραγωγών, (3) η εκτίμηση του κινδύνου εμφάνισης παροξύνσεων.
Ιωάννης Τσανάκας, Παιδίατρος – Πνευμονολόγος, Καθηγητής ΑΠΘ
Ο Παιδίατρος – Πνευμονολόγος κ. Ιωάννης Τσανάκας, Καθηγητής ΑΠΘ, κλείνοντας με την παρουσίασή του το στρογγυλό τραπέζι για την πνευμονολογία, αναφέρθηκε στους τρόπους χορήγησης αντιασθματικών φαρμάκων για την αποτελεσματική θεραπεία του άσθματος στα παιδιά. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι «τα εισπνεόμενα φάρμακα χορηγούνται στα παιδιά είτε με συσκευές εισπνοών είτε με νεφελοποιητές. Οι συσκευές εισπνοών εξασφαλίζουν την καλή είσοδο του φαρμάκου στις αεροφόρους οδούς, χωρίς σημαντικές απώλειες και χωρίς να είναι απαραίτητη η πλήρης συνεργασία του μικρού ασθενή. Οι νεφελοποιητές δεν απαιτούν συνεργασία αλλά η ποσότητα του χορηγουμένου φαρμάκου είναι πολλαπλάσια, καθώς επίσης και ο χρόνος χορήγησής τους».
Στιγμιότυπο από το στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Η Πνευμονολογία σήμερα (Νεότερα δεδομένα)»
Στιγμιότυπο από την ενότητα για τα νεότερα δεδομένα για το ηλεκτρονικό τσιγάρο
Το πρωί της Κυριακής 15 Μαΐου, έλαβε χώρα η ενότητα για τα νεότερα δεδομένα για το ηλεκτρονικό τσιγάρο, στην οποία προήδρευσαν ο Ομότιμος Καθηγητής Πνευμονολογίας ΑΠΘ, κ. Δημήτριος Γκιουλέκας, και το μέλος του Δ.Σ. του ΦΣΘ, κ. Αργύρης Αργυρόπουλος.
Κωνσταντίνος Πουλάς, Αναπληρωτής Καθηγητής Βιοχημείας του Τμήματος Φαρμακευτικής
του Πανεπιστημίου Πατρών
Το νέο ενιαίο ευρωπαϊκό πλαίσιο της αγοράς του ηλεκτρονικού τσιγάρου παρουσίασε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Βιοχημείας του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Κωνσταντίνος Πουλάς, επισημαίνοντας ότι «η αγορά των ηλεκτρονικών τσιγάρων και των υγρών αναπλήρωσης από τον Μάιο του 2016 θα υπόκειται σε αυστηρούς κανόνες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Κάθε σχετικό προϊόν θα αδειοδοτείται/καταγράφεται πριν κυκλοφορήσει. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να εκλείψουν τα όποια υποβαθμισμένα προϊόντα κυκλοφορούν και να αυξηθούν τα επίπεδα ασφαλείας για τον χρήστη.»
Μαλβίνα Όρκουλα, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών
Παίρνοντας τον λόγο, στην ίδια ενότητα, η Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών, κυρία Μαλβίνα Όρκουλα, τόνισε ότι «ο ποιοτικός έλεγχος των υγρών αναπλήρωσης που αφορά τόσο τη σύστασή τους ως αυτόνομα προϊόντα όσο και μετά τη διαδικασία της άτμισης με χρήση ατμοποιητή, είναι απαραίτητος πριν την κυκλοφορία στην αγορά ώστε να διασφαλιστεί και να προστατευτεί η υγεία του καταναλωτή.»
Στιγμιότυπο από την ενότητα για τα νεότερα δεδομένα για το ηλεκτρονικό τσιγάρο
Ελένη Σκαλτσά, Καθηγήτρια του Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων
του Τμήματος Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ
Διακρίνονται οι κ.κ. Ελένη Σκαλτσά και Αργύρης Αργυρόπουλος.
Ανεβαίνοντας στο βήμα η κυρία Ελένη Σκαλτσά, Καθηγήτρια του Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Τμήματος Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ, παρουσίασε τις διαφορές που αφορούν στην ποιότητα, στον έλεγχο και στις κανονιστικές διατάξεις μεταξύ των φυτοθεραπευτικών προϊόντων και των συμπληρωμάτων διατροφής, και αναφέρθηκε διεξοδικά στις φαρμακοκινητικές αλληλεπιδράσεις των φυτικών προϊόντων με τα συμβατικά φάρμακα, που οδηγούν σε μεταβολές στις φαρμακοκινητικές παραμέτρους (Απορρόφηση, Κατανομή, Μεταβολισμό) των συμβατικών φαρμάκων, καθώς και στις φαρμακοδυναμικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους.
Βασίλειος Βασιλικός, Καθηγητής Ιατρικής ΑΠΘ
Διακρίνονται οι κ.κ. Βασίλειος Βασιλικός, Σταύρος Κωνσταντινίδης και Άννα Σιδηροπούλου.
Καρδιακές αρρυθμίες, προβλήματα στη θεραπεία» ήταν το θέμα που παρουσίασε ο Καθηγητής Ιατρικής ΑΠΘ, Διευθυντής της Γ’ Καρδιολογικής Κλινικής στο «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, κ. Βασίλειος Βασιλικός. Στο προεδρείο ήταν ο κ. Σταύρος Κωνσταντινίδης, Καθηγητής Καρδιολογίας ΔΠΘ, Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής στο Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, και η κυρία Άννα Σιδηροπούλου, μέλος του Δ.Σ. του ΦΣΘ.
Στιγμιότυπο από το στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Ισχαιμική καρδιοπάθεια (σύγχρονα δεδομένα)»
Με προεδρεύοντες τον Ομότιμο Καθηγητή Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Ohio State University, κ. Χαρίσιο Μπουντούλα, τον Ομότιμο Καθηγητή Παθολογίας ΑΠΘ, κ. Χρύσανθο Ζαμπούλη, και τον γραμματέα του ΦΣΘ, κ. Διονύση Ευγενίδη, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής το στρογγυλό τραπέζι «Ισχαιμική καρδιοπάθεια (σύγχρονα δεδομένα)».
Χαρίσιος Μπουντούλας, Ομότιμος Καθηγητής Καρδιολογίας
Παίρνοντας τον λόγο ο Καθηγητής Χαρίσιος Μπουντούλας, ανέπτυξε το θέμα της στεφανιαίας αθηροσκλήρωσης επισημαίνοντας ότι «Η κατανόηση της στεφανιαίας αθηροσκλήρωσης, μέχρι να επιτευχθεί η πρόληψη ή η θεραπεία, θα εξελίσσεται, με τις διαγνωστικές και θεραπευτικές μεθόδους να αλλάζουν συνεχώς. Δεδομένα από επιδημιολογικές και τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές θα πρέπει να εφαρμοστούν στον συγκεκριμένο ασθενή. Η μεγαλύτερη πρόκληση για τον ιατρό στον εικοστό πρώτο αιώνα δεν είναι στην απορρόφηση της ταχείας συσσώρευσης νέων γνώσεων, αλλά μάλλον στην εφαρμογή αυτών των γνώσεων στον κάθε ασθενή».
Δημήτριος Τσικαδέρης, Επεμβατικός Καρδιολόγος
Με μια ιστορική αναδρομή της στεφανιογραφίας και του καρδιακού καθετηριασμού ξεκίνησε την ομιλία του ο Επεμβατικός Καρδιολόγος στην Κλινική «Άγιος Λουκάς», κ. Δημήτριος Τσικαδέρης. Επισήμανε ότι ασθενείς με στηθάγχη, αρρυθμίες, ανακοπή και ασθενείς με οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου είναι υποψήφιοι για στεφανιογραφικό έλεγχο και αναφέρθηκε στα φάρμακα που ο ασθενής πρέπει να σταματήσει πριν την στεφανιογραφία και στο πώς θα πρέπει να προετοιμαστεί για να ελαττώσει πιθανές επιπλοκές της μεθόδου. Επίσης, έκανε αναφορά στην ακτινοβολία και στα σκιαστικά που χρησιμοποιούνται σήμερα.\
Φώτης Μήλας, Αγγειοχειρουργός
Το στρογγυλό τραπέζι για την ισχαιμική καρδιοπάθεια έκλεισε με την ομιλία του κ. Φώτη Μήλα, Αγγειοχειρουργού στην Κλινική Καρδιάς και Αγγείων, Γ' Καρδιοχειρουργική Κλινική, Δ.Θ.Κ.Α. Υγεία. Ο κ. Μήλας αναφέρθηκε στην Ενδοσκοπική Καρδιοχειρουργική και την εμπειρία 9 χρόνων στη χώρα μας, επισημαίνοντας ότι «Η ενδοσκοπική και ρομποτική καρδιοχειρουργική αποτελούν σχετικά νέες τεχνικές της καρδιοχειρουργικής. Παρά το γεγονός ότι είναι πιο πολύπλοκες για τον χειρουργό και απαιτούν ειδική εκπαίδευση, έδειξαν ότι είναι λιγότερο τραυματικές για τον ασθενή, επιτυγχάνουν ταχύτερη ανάρρωση, ο μετεγχειρητικός πόνος είναι μικρότερος, οι μεταγγίσεις αίματος λιγότερες και το αισθητικό αποτέλεσμα άριστο.»
Στιγμιότυπο από το στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Ισχαιμική καρδιοπάθεια (σύγχρονα δεδομένα)»
Ευτέρπη Δεμίρη, Καθηγήτρια Πλαστικής Χειρουργικής ΑΠΘ
Διακρίνονται οι κ.κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου, Ευτέρπη Δεμίρη και Αγγελίνα Τσιαπραντά.
«Τα όρια μεταξύ της επανορθωτικής και της αισθητικής ή κοσμητικής χειρουργικής δεν είναι σαφή, δεδομένου ότι, σε όλα τα επιμέρους πεδία της πλαστικής χειρουργικής, κοινοί στόχοι είναι η αποκατάσταση της ανατομίας και λειτουργίας μιας προσβεβλημένης περιοχής, σε συνδυασμό με την επίτευξη όσο το δυνατόν καλύτερου αισθητικού αποτελέσματος.» Αυτό επισήμανε, μεταξύ άλλων, η Καθηγήτρια Πλαστικής Χειρουργικής ΑΠΘ, στην Κλινική Πλαστικής Χειρουργικής του Γενικού Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» κυρία Ευτέρπη Δεμίρη, μιλώντας για την Κοσμητική Χειρουργική. Στο προεδρείο ήταν ο Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής ΑΠΘ, κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου, και το μέλος του Δ.Σ. του ΦΣΘ, κυρία Αγγελίνα Τσιαπραντά.
Δημήτρης Καλυβιανάκης, Ουρολόγος και Επιστημονικός Συνεργάτης της Α΄ Ουρολογικής Κλινικής ΑΠΘ
Διακρίνονται οι κ.κ. Δημήτρης Καλυβιανάκης, Αγγελίνα Τσιαπραντά και Γιώργος Δημητριάδης.
Η υπερτροφία του προστάτη και ό,τι νεότερο στη φαρμακευτική θεραπεία του αποτέλεσε αντικείμενο της παρουσίασης του Ουρολόγου και Επιστημονικού Συνεργάτη της Α΄ Ουρολογικής Κλινικής ΑΠΘ, κ. Δημήτρη Καλυβιανάκη. Ο κ. Καλυβιανάκης ανέφερε ότι υπάρχουν διαφορετικές κατηγορίες φαρμάκων που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη. Η πρώτη κατηγορία φαρμάκων που χορηγούνται λέγονται αποκλειστές των α-αδρενεργικών υποδοχέων, η δεύτερη κατηγορία είναι οι αναστολείς της 5α-ρεδουκτάσης, και μια άλλη κατηγορία είναι τα αντιχολινεργικά φάρμακα. Στο προεδρείο ήταν ο Ουρολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής ΑΠΘ, κ. Γιώργος Δημητριάδης, και το μέλος του Δ.Σ. του ΦΣΘ, κυρία Αγγελίνα Τσιαπραντά.
Τις εργασίες του συνεδρίου έκλεισε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης, ευχαριστώντας όλους όσοι συμμετείχαν σε αυτό και, φυσικά, τους ομιλητές που το στήριξαν με την παρουσία τους.
Το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής τελούσε υπό την αιγίδα του Τμήματος Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ, του Τμήματος Φαρμακευτικής ΑΠΘ, του Τμήματος Φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Πατρών και του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.